onsdag 28 januari 2009

Den nya kvinnoidealet

Jag diskuterade med en kollega idag om hur tjejernas roll succesivt kommit att förändras. Vi var överens om att vi har lättare att hantera stökiga killar än stökiga tjejer, och att de stökiga tjejerna numer nästan tagit över killarnas roll i klassrummet.
En nutida bitch är kaxig, sexig och nedlåtande.

Killar kan man i regel hitta en ingång till, hur struliga de än må vara. Annat är det med tjejer som har antagit "bitch"-idealet. För dem blir dialog en slags tävling i att kläcka ur sig oförskämdheter och att bygga upp sitt självförtroende på det. Försoning är lika med nederlag.

Ordet och begreppet "bitch" härstammar enligt Wikipedia från 1400-talets England och har fram till 1980-talet varit ett starkt negativt laddat ord använt kring kvinnor som är otrevliga och aggressiva till sin läggning, en charmlös och bitter satkärring. Under 1980-talet förändrades innebörden genom tv- serien Dynasty.
Idag står begreppet för "Babe in Total Control of Herself" och har kommit att anammas som ett ideal bland unga flickor och kvinnor. Borta är ordets ursprungliga betydelse av "okontollerat otrevlig". I det nya bitchbegreppet kan man använda sig av charm och trevlighet då man har något att vinna på det. I övrigt gör bichigheten intryck och väcker respekt bland jämnåriga. En bitch av idag är en vinnare.


Att hamna i bråk, supa, knarka, bli hysterisk och slåss med poliser är häftigt och röner beundran bland dagens unga tjejer. Det visar att du gör som du vill och inte låter någon sätta sig på dig. Ett slags "Rock n roll - badboy" ideal för tjejer.

6 kommentarer:

nanna74 sa...

Med tanke på ditt inlägg idag. Kolla dessa videor. Jag GILLAR dem. Särskilt den med Magnus Carlsson.

http://se.youtube.com/watch?v=w2BZ1eQHKmU&feature=related

http://se.youtube.com/watch?v=cNkEhTHsVf0&feature=related

Anonym sa...

Saken är att "bitch" är en maktstämpel på så vis att den ursprungligen bygger på ett attraktionsspel mellan tjejer och killar. En självständig tjej (kanske inte kaxig) drar ju till sig mer uppmärksamhet. Likväl som en kaxig kille anses självsäker och snygg. På "ungdomsspråk" skulle jag därför förklara ordet som en kvinna som är "femme fatale". :) Ha en trevlig kväll!

Tomas sa...

Mischa. Nej,det tror jag är ett annat resonemang. Tjejerna som vill vara bitchar på min skola ser upp till det ideal som du ser hos kvinnorna på bilderna ovan, en aggressiv nedlåtenhet. Är det att vara en femme fatal enligt ungdomen idag så har verkligen kvinnoidealet förnändrats kapitalt i den riktning jag vill påstå. Ha en trevlig kryssning!

nanna74 sa...

En femme fatale är en stereotyp, en amoralisk kvinna som använder sin sexualitet för att snärja den olycklige hjälten. Frasen kommer från franska och betyder "dödlig kvinna".

Tomas sa...

Ok, Nanna. Det förändrar ju läget litegrand, men då är det det som är det nya kvinnoidealet alltså? ;-D

Tomas sa...

PS. Jag gillar alltid Magnus Carlsson ;-D