torsdag 11 december 2008

Contact

Jag fortsätter för enkelhetens skull att berätta om mina musikaliska rötter som förutom dansk progg också inkluderar svensk.
Jag kom i kontakt med proggen redan som trettonåring. Det var ett sidospår till Alice Cooper, Sweet, Bowie mfl. Jannes fosterföräldrar, Ann och Carl-Johan (r.i.p) brukade ha rödvinsfester med sina kompisar i den spartanskt inredda villan på Hökarvägen i Mälarhöjden. Jag minns att det var så annorlunda där, med exotiska tyger på väggarna, politiska affischer, lukt av kikärter och vitlök. Här mötte jag för första gången riktigt långhåriga vuxna (som då bör ha varit i 25-35 -årsåldern). Jag tror inte att jag är helt ute och cyklar om jag säger att många av dessa vuxna hade starka sympatier med KFMLR, FNL, och VPK eller APK.
Carl-Johan och Ann betraktades förmodligen som ganska udda i den annars så tryggt borgerliga och moderatdominerade villaområdet, och bodde inte kvar så länge heller. Men de hade två gigantiska hundar, Darwin och Nisse, som var mycket respektingivande eftersom speciellt Darwin gillade att bitas.
Det var här på Hökarvägen, hemma hos Janne som jag första gången hörde Röde Mor, Leonard Cohen, Gösta Linderholm, Ola, Nationalteaterna, Nynningen, Magnell Contact mfl. Contact hade folkmusiken i sig och det gillade jag, och deras violinist Bo Linné var tillika min musiklärare på högstadiet under en period. Det var han som lärde mig att spela "As Tears Go Bye". Jag var nog tolv då. Contact spelar fortfarande och sist jag såg dem var på en proggkryssning till Åland. Tyvärr fick jag ingen möjlighet att prata med Bo som har mustasch och spelar fiol i denna video:

3 kommentarer:

Anonym sa...

En av de allra finaste och sorgligaste låtarna gjorda på svenska. En absolut favorit! /BP

Anonym sa...

Vackert och vemodigt. Tack. Andy Mcoy låten var också grymt bra.

Anonym sa...

Detta är också en favoritMcoy gjord under namnet The Suicide Twins tillsammans med originalgitarristen från Hanoi - numera farmaceut i Helsingfors...

http://www.youtube.com/watch?v=GIPt2_VhVwU